Şifa Mah. Emiroğlu Cad. Tetik Apt No:193/B Tuzla

Alternatör Nedir?

Alternatör iletkenlerden meydana gelir. Ve bir iletken üzerinde manyetik alan değişikliğinde iletken de akım oluşmaya başlar. Normal üretim bir alternatörün mıknatıs adı verilen rotorlar ve demir nüvesine sarılı ve stator adı verilen iletken birbirine sarılmış sargılar içinde veya etrafında dönerler.

Rotorların hareket etmeye başlaması ile iletkenlerin etrafında ki manyetik alan değişir ve genişler. Ve elektrik akım üretilmeye başlar. Rotorların devir sayısına göre ( Dönüş hızı) kutuplardan oluşur. Kutuplarda manyetik alana ihtiyaç duyarlar. Kutuplarda manyetik alanın oluşabilmesi için doğru akım (Doğrultulmuş akım) gerekli ve bu akım ise ikaz parçası tarafından verilir. Ve alternatörler üretim olarak farklı alanlarda kullanılır.

Alternatör Sarımı Nasıl Yapılmaktadır?

Bobinler oluklara yerleştirilmeden önce oluk adımına göre düzeltilir. Çıkış geriliminin düşmemesi, iletkenlerin zarar görmemesi için iletkenler oluklara itina ile yerleştirilir. Bobin grubu bölünerek oluklara yerleştirilir. Bobinler oluklara yerleştirildikten sonra diğer bobinler takılmadan önce düzeltilir. iletkenlerin çıkmaması için oluklara kapak yerleştirilir. Kapak buyu stator kenarından iki-üç milimetre kadar dışarıya kadar olacak şekilde hazırlanır. Tam kalıp sarımlarda bir oluk içerisinde iki bobin kenarı bulunur. Bobin kenarlarının birbirinden yalıtılmaları gerekir. Bunun için bir bobin grubu takıldıktan sonra kapaklar çıkartılır. Bunların yerine stator dışındaki iletkenlerin de yalıtımı için uzun kapaklar yerleştirilir. Bu kapaklar hem bobin içindeki ve hem de bobin dışındaki yalıtımı sağlarlar. Oluk içerisine yerleştirilen birinci kenar bobinleri ikinci kenarların kolay yerleştirilmeleri için oluk sürgü çubuğu yardımıyla oluk içinde itilir ve sıkıştırılır. Uzun kapaklar takıldıktan sonra ikinci bobinler birinci bobinlerin üzerlerine yerleştirilir. ikinci kenar bobinleri yerleştirildikten sonra daha önce çıkarttığımız kısa kapaklar ikinci kenarın üzerlerine takılır. Oluk içerisine yerleştirilen bobinler plastik çekiçle yardımıyla düzeltilir ve çekil verilir. Bobinlere kesinlikle metal cisimle vurulmaz. Bobinlere düzgün ve yuvarlak bir şekil verilir. Yarım ve tam kalıp sarımlarda bobin kenarlarının bir tarafı altta diğer tarafı üstte kalır. Bunun için ilk takılan bobin kenarları kaldırılır. Altlarına son takılan bobin kenarları yerleştirilir. Sarım bitince tüm bobinlere şekil verilir. Bobinler statora değiyorsa kaldırılır. Üstten ve yandan vurularak bobinlere şekil verilir. şekil verirken plastik çekiçle beraber tahta çıta kullanılarak bobinler düzeltilir. Bobinler arası yalıtıma geçmeden önce bobin grupları elle veya plastik çekiçle düzeltilir.